Важно от ЕП: Нови закони за плащанията в брой. Европейският парламент

...
Важно от ЕП: Нови закони за плащанията в брой. Европейският парламент
Коментари Харесай

Важно от ЕП: Нови закони за плащанията в брой


Важно от Екологичен потенциал: Нови закони за заплащанията в брой. Европейският парламент (ЕП) одобри пакет от закони, укрепващи инструментариума на Европейски Съюз за битка с прането на пари и финансирането на тероризма.
Новите закони подсигуряват,
че хората със легален интерес, в това число публицисти, медийни експерти, организации на гражданското общество, способени органи и надзорни органи, ще имат неотложен, нефилтриран, директен и безвъзмезден достъп до информация
за действителните притежатели,
съхранявана в националните регистри и обвързвана на равнище Европейски Съюз. В допълнение към настоящата информация, регистрите ще включват и данни за минимум 5 години, съобщи.
Законите също по този начин дават на звената за
финансово разузнаване (ЗФР) повече пълномощия за анализиране и разкриване на случаи на пране на пари и финансиране на тероризма, както и за прекъсване на подозрителни преводи.

Новите закони включват засилени ограничения за надлежна инспекция и инспекции на самоличността на клиентите.
След което по този начин наречените задължени субекти
(напр. банки, мениджъри на активи и крипто активи или сътрудници за недвижими и виртуални имоти)
би трябвало да рапортуват подозрителни действия
на ЗФР и други способени органи. От 2029 година професионалните футболни клубове от най-високо равнище, участващи
във финансови преводи
на висока стойност с вложители или спонсори, в това число рекламодатели и прехвърляния на играчи,
също ще би трябвало да ревизират самоличността
на своите клиенти, да следят преводите и да рапортуват всяка подозрителна транзакция на ЗФР.
Законодателството също по този начин
съдържа разпореждания за нараснала зоркост във връзка с свръхбогати лица (общо благосъстояние на стойност минимум €50 000 000, без главното им жилище),
ограничаване за целия Европейски Съюз от €10 000 EUR за заплащания
в брой, с изключение на сред частни лица в не-професионален подтекст и ограничения за гарантиране на спазването на целеви финансови наказания и отбягване на заобикалянето на глобите.

За да управлява новите правила за битка с изпирането на пари, във Франкфурт ще бъде основан нов орган – Органът за битка с изпирането на пари и финансирането на тероризма (AMLA).
AMLA ще бъде натоварена с директен контрол
върху най-рисковите финансови субекти, интервенция при положение на пропуски в надзора, действайки като главен център за надзорните органи и ходатайство при разногласия сред тях. AMLA ще управлява и използването на целеви финансови наказания.
Пакетът за битка с изпирането на пари
и финансирането на тероризма (AML/CFT) се състои от шестата инструкция за битка с изпирането на пари (AML) (приета с 513 гласа „ за “, 25 „ срещу “ и 33 „ въздържал се “),
Регламент „ обединен устав на Европейски Съюз “
(приет с 479 гласа „ за “, 61 „ срещу “ и 32 „ въздържал се “) и Регламент за Органа за битка с изпирането на пари (AMLA) (приет с 482 гласа „ за “, 47 „ срещу “ и 38 „ въздържал се “).

Законите би трябвало да бъдат публично признати и от Съвета, преди да бъдат оповестени в Официален вестник на Европейски Съюз. С приемането на закона Парламентът дава отговор на настояванията
на жителите, изложени в заключенията
на Конференцията за бъдещето на Европа, по-специално предложение 16(1) и 16(2) за попречване укриването на налози и съдействие в региона на корпоративното данъчно облагане.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР